Çağdaş Sözlük

Kudüm ~ قدم

Yeni Türkçe Lugat - Kudüm ~ قدم maddesi. Sayfa: 541 - Sira: 12

1927 yılı, Yeni Türkçe Lugat,Kudüm maddesi. osmanlıcada Kudüm ne demek, Kudüm anlamı manası, Kudüm osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte Kudüm hakkında bilgi. Arapça Kudüm ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada Kudüm anlamı

Yeni Türkçe Lugat, Mehmed Bahaeddin Toven Sözlüğü - 1927 yılı Türkçe sözlük, قدم Kudüm ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

Kudüm ~ قدم güncel sözlüklerde anlamı:

kadem ::: (a. c. : akdâm) : 1) ayak. (bkz. : pâ). 2) adım. (bkz. : hatve). 3) yarım arşın uzunluğunda bir ölçü. 4) uğur. Hoj-ka-dem : 1) uğurlu; 2) i. eskiden saraylarda bâzı cariyelere takılan ad. Sâbit-kadem : sebat eden, devam eden, sürekli.

kudüm ::: (a. i.) : 1) uzak bir yoldan, uzak bir yerden gelme; ayak basma, (bkz. : muvasalat) : müz. Türk müziğine mahsus usul vurma âletlerindendir. En çok mevlevîhânelerde olmak üzere, tekkelerde kullanılmış, lâdînî müzikte az kullanılmıştır; tembâl'in iptidaîce bir şeklinden ibarettir; kendine has ve tatlı bir ses verir. Mev-levî âyinlerinde büyük ehemmiyeti vardır, zîrâ rak-seden dervişler kudümün vuruluşuna tâbidir.

"); kıdem ::: (a. i.) : 1) kadîm olma, eskilik, bir işte eskilik. 2) zamanca, me'mûriyetçe, rütbece eskilik. 3) başlangıcı olmıyacak kadar eskilik, ["kıdem", Allah'ın aslî sıfatlarındandır]

Kudüm :::


  1. Mehter takımlarında ve tekkelerde kullanılmış olan, metal kâseli, küçük iki davuldan oluşmuş usul vurma aracı.

kadem ::: ayak , adım , uğur

kıdem ::: eskilik

kudüm ::: geliş , gelme

kadem ::: ‬adım

kadem ::: ayak

kıdem ::: ‬eskilik

kadem ::: (a. c. : akdâm) 1) ayak. (bkz. : pâ). 2) adım. (bkz. : hatve). 3) yarım arşın uzunluğunda bir ölçü. 4) uğur. Hoj-ka-dem : 1) uğurlu; 2) i. eskiden saraylarda bâzı cariyelere takılan ad. Sâbit-kadem : sebat eden, devam eden, sürekli.

kudüm ::: (a. i.) 1) uzak bir yoldan, uzak bir yerden gelme; ayak basma, (bkz. : muvasalat) : müz. Türk müziğine mahsus usul vurma âletlerindendir. En çok mevlevîhânelerde olmak üzere, tekkelerde kullanılmış, lâdînî müzikte az kullanılmıştır; tembâl'in iptidaîce bir şeklinden ibarettir; kendine has ve tatlı bir ses verir. Mev-levî âyinlerinde büyük ehemmiyeti vardır, zîrâ rak-seden dervişler kudümün vuruluşuna tâbidir.

kıdem ::: (a. i.) 1) kadîm olma, eskilik, bir işte eskilik. 2) zamanca, me'mûriyetçe, rütbece eskilik. 3) başlangıcı olmıyacak kadar eskilik, [

Diğer Osmanlıca Sözlüklerde: