Çağdaş Sözlük

şükr ~ شكر

Yeni Türkçe Lugat - şükr ~ شكر maddesi. Sayfa: 416 - Sira: 20

1927 yılı, Yeni Türkçe Lugat,şükr maddesi. osmanlıcada şükr ne demek, şükr anlamı manası, şükr osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte şükr hakkında bilgi. Arapça şükr ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada şükr anlamı

Yeni Türkçe Lugat, Mehmed Bahaeddin Toven Sözlüğü - 1927 yılı Türkçe sözlük, شكر şükr ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

şükr ~ شكر güncel sözlüklerde anlamı:

şüKR ::: (Şükür) Allah'ın (C. C.) nimetlerine karşı memnunluk göstermek. Allah'a teşekkür. (Bak: Ni'met)(Kalb ile, dil ile ve sâir beden azâlarıyla olur. Nimet verene muhabbet etmek ve itaat etmek de şükürdendir. Şükür eden, her nimeti Allahın râzı olduğu yere sarfeder. Şükür; Allah'ın, kullarının iyi amellerine mükâfat veya mücazat vermesidir. Sebeplerin envaı cihetinden şükür hamdden daha umumidir. Taalluk cihetinden hususidir. Hamd, taalluk cihetinden daha umumi, esbab cihetinden daha hususidir.)(Kur'an-ı Hakîm, nasıl ki şükrü netice-i hilkat gösteriyor, öyle de Kur'an-ı Kebir olan şu kâinat dahi gösteriyor ki, netice-i hilkat-i âlemin en mühimi şükürdür. Çünkü kâinata dikkat edilse görünüyor ki, kâinatın teşkilâtı şükrü intac edecek bir surette her bir şey bir derece şükre bakıyor ve ona müteveccih oluyor. Güya şu şecere-i hilkatin en mühim meyvesi şükürdür... Görüyoruz ki her şey nasıl ki rızkın etrafında toplanmış, ona bakıyor; öyle de rızık dahi bütün envaiyle mânen ve maddeten, hâlen ve kalen şükür ile kaimdir; şükür ile oluyor; şükrü yetiştiriyor, şükrü gösteriyor. Çünkü rızka iştiha ve iştiyak, bir nevi şükr-ü fıtrîdir. Ve telezzüz ve zevk dahi gayr-i şuuri bir şükürdür ki bütün hayvanatta bu şükür vardır. Yalnız insan dalâlet ve küfür ile o fıtrî şükrün mahiyetini değiştiriyor, şükürden şirke gidiyor... Şükrün mikyası: Kanaattir ve iktisattır ve rızâdır ve memnuniyettir. Şükürsüzlüğün mizânı; hırstır ve isrâftır, hürmetsizliktir. Haram helâl demeyip rast geleni yemektir. Evet hırs şükürsüzlük olduğu gibi hem sebeb-i mahrumiyettir, hem vasıta-i zillettir... Hem şükrün envaı var. O nevilerin en câmii ve fihriste-i umumiyesi namazdır. M.)

şeker ::: (f. i.) : şeker (nazımda : "şekker" şekli de kullanılır). Şîr ü şekker (sütle şeker) senli benli halde olan; uygun, (bkz. : munis, muvafık).

şükr ::: (a. i.) : görülen iyiliğe karşı gös-terüen memnunluk, minnettarlık (bkz. : teşekkür).

şükr ::: şükür, nimete karşı memnuniyetini gösterme.

şükr ::: teşekkür , şükür

şükür ::: teşekkür , iyilik bilme

şeker ::: şeker

şeker ::: ‬şeker

şükr ::: ‬şükür

şükr ::: teşekkür

şükür ::: ‬teşekkür

şükür ::: iyilik bilme

şeker ::: (f. i.) şeker (nazımda :

şükr ::: (a. i.) görülen iyiliğe karşı gös-terüen memnunluk, minnettarlık (bkz. : teşekkür).

ŞÜKR :::

(Şükür) Allah'ın (C. C.) nimetlerine karşı memnunluk göstermek. Allah'a teşekkür. (Bak: Ni'met)(Kalb ile, dil ile ve sâir beden azâlarıyla olur. Nimet verene muhabbet etmek ve itaat etmek de şükürdendir. Şükür eden, her nimeti Allahın râzı olduğu yere sarfeder. Şükür; Allah'ın, kullarının iyi amellerine mükâfat veya mücazat vermesidir. Sebeplerin envaı cihetinden şükür hamdden daha umumidir. Taalluk cihetinden hususidir. Hamd, taalluk cihetinden daha umumi, esbab cihetinden daha hususidir.)(Kur'an-ı Hakîm,