istincâ ~ إستنجاء
Yeni Türkçe Lugat - istincâ ~ إستنجاء maddesi. Sayfa: 39 - Sira: 8

1927 yılı, Yeni Türkçe Lugat,istincâ maddesi. osmanlıcada istincâ ne demek, istincâ anlamı manası, istincâ osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte istincâ hakkında bilgi. Arapça istincâ ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada istincâ anlamı
Yeni Türkçe Lugat, Mehmed Bahaeddin Toven Sözlüğü - 1927 yılı Türkçe sözlük, إستنجاء istincâ ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
istincâ ~ إستنجاء güncel sözlüklerde anlamı:
iSTiNCA ::: Birisinden maksadını istihsal etmek. * İlm-i Hâlde: Pislikten temizlenmek. Abdest bozduktan so a veya abdest almadan evvel; kan, sidik, meni' gibi şeylerin çıktıkları yeri temizlemek.
istincâ ::: helada temizlenme.
iSTiNCa ::: Başkasının yanında avret yerini açmadan su ile istincâ yapamayan kimse, pislik fazla olsa bile su ile istincâdan vazgeçer. Avret yerini açmaz. Namazı öyle kılar. Açarsa fâsık (günâhkâr) olur. Haram işlemiş olur. Tenhâ bir yer bulunca, su ile istincâ yapar ve namazı iâde eder. (İbn-i Âbidîn)
İstincâ ederken, önünü, arkasını kıbleye dönmek tenzîhen mekrûhdur. (Alâüddîn Haskefî)
Kemik, gübre, tuğla, saksı ve cam parçaları, muhterem yâni para eden şeyler ve câmiden atılan şeyler, zemzem suyu, yaprak ve kâğıd ile istincâ tahrîmen (harama yakın) mekrûhtur. (Hasan bin Mansur)
istincâ ::: pislikten temizlenme , birisinden maksadını istihsal etmek , ilm-i halde: pislikten temizlenmek , abdest bozduktan sonra veya abdest almadan evvel; kan , sidik , meni' gibi şeylerin çıktıkları yeri temizlemek , helada temizlenme
İSTİNCA :::