Çağdaş Sözlük

sade ~ ساده

Yeni Türkçe Lugat - sade ~ ساده maddesi. Sayfa: 373 - Sira: 14

1927 yılı, Yeni Türkçe Lugat,sade maddesi. osmanlıcada sade ne demek, sade anlamı manası, sade osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte sade hakkında bilgi. Arapça sade ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada sade anlamı

Yeni Türkçe Lugat, Mehmed Bahaeddin Toven Sözlüğü - 1927 yılı Türkçe sözlük, ساده sade ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

sade ~ ساده güncel sözlüklerde anlamı:

SADE ::: (Sayd. dan) Mâzi fiilidir. "Avlandı" mânâsındadır. ( dan) "Bağır, ilân et" mânâsına emirdir. Meydan okumak, âciz bırakmak mealinde ve i'caz yoluna işaret eder "sâd" diye okunur. * Sadakat, sıdk gibi mânâlara da gelir.

SADE ::: f. Basit, karışık olmayan, katıksız. * Saf, gösterişsiz, lüzumsuz bulunmayan. * Tek katlı. * Ancak, yalnız. * Süssüz. * Derin düşünemiyen, saf adam.

SADE ::: (Seyyid. C.) Seyyidler.

sâde ::: (a. i. seyyid'in c.) : seyyidler.

sâde ::: (f. s.) : 1) düz, basit, yalın, gösterişsiz. 2) süssüz. 3) karışıksız, katkısız. 4) derin düşünemiyen, bön, saf [adam] . S. zf. yalnız, ancak.

Sade :::


  1. Süsü, gösterişi olmayan, yalın, gösterişsiz
    Örnek: İki ufak çocuk konuşarak gidiyor; hâlleri o kadar sade, o kadar sevimli ki, imrenmemek mümkün değil. M. Ş. Esendal

  2. Şekersiz (kahve).
    Örnek: Hem düşünmeli ki insan kısmı sade para ile doymaz. R. N. Güntekin

  3. Yalın, süssüz, anlaşılır olan (üslup, anlatım)
    Örnek: Lirik şiir en halis şairlerin elinde gayet sadedir. Y. K. Beyatlı

  4. (sa:'de) Yalnızca, yalnız, ancak, sadece

sâde ::: basit , yalın , süssüz

sâde ::: ‬basit

sâde ::: yalın

sâde ::: süssüz

sâde ::: sadece

sâde ::: (a. i. seyyid'in c.) seyyidler.

sâde ::: (f. s.) 1) düz, basit, yalın, gösterişsiz. 2) süssüz. 3) karışıksız, katkısız. 4) derin düşünemiyen, bön, saf [adam] . S. zf. yalnız, ancak.

sade ::: ancak, düz, sadece, yalın, yalnız

SADE :::

(Sayd. dan) Mâzi fiilidir. "Avlandı" mânâsındadır. ( dan) "Bağır, ilân et" mânâsına emirdir. Meydan okumak, âciz bırakmak mealinde ve i'caz yoluna işaret eder "sâd" diye okunur. * Sadakat, sıdk gibi mânâlara da gelir