Çağdaş Sözlük

Zaviye ~ زاويه

Yeni Türkçe Lugat - Zaviye ~ زاويه maddesi. Sayfa: 364 - Sira: 3

1927 yılı, Yeni Türkçe Lugat,Zaviye maddesi. osmanlıcada Zaviye ne demek, Zaviye anlamı manası, Zaviye osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte Zaviye hakkında bilgi. Arapça Zaviye ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada Zaviye anlamı

Yeni Türkçe Lugat, Mehmed Bahaeddin Toven Sözlüğü - 1927 yılı Türkçe sözlük, زاويه Zaviye ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

Zaviye ~ زاويه güncel sözlüklerde anlamı:

ZAViYE ::: Köşe. * Küçük tekke. * İki çizginin birleşmesi ile hasıl olan köşe, şekil. * Mat: Birbiriyle kesişen iki satıh veya iki çizginin birleştiği yerde meydana gelen açıklık. Açı. Açı ölçü birimi 360 eşit parçaya bölündüğü takdirde "derece", 400 eşit parçaya bölündüğü takdirde "grat" tır.

zâviye ::: açı, tekke, dergâh.

ZaViYE ::: Türkiye Selçuklu Devleti'nden sonra kurulan Osmanlı Devleti zamânında Anadolu'nun çeşitli yerlerinde zâviyeler kuruldu. Osman Bey, sık sık hocası Şeyh Edebâlî'nin zâviyesine gider, sohbetlerini dinlerdi. (Âşıkpaşazâde)

Zâviyeye devâm eden genç, orta yaşlı, ihtiyar her zümreden insan, gerekli dînî ilimleri okuyarak ve yaşayarak öğrenir, güzel ahlâk sâhibi ve herkes tarafından sevilen, topluma faydalı bir kişi olarak cemiyete katılırdı. (İslâm Târihi Ansiklopedisi)

... Zâviyeye bir yolcu geldiği zaman, eşyâ ve hayvanları yerleştirildikten sonra hamama sokuluyor, güzelce yıkanıyor,sonra bir odaya alınıp, yiyecek ve içecek ikrâm ediliyordu. Akşam namazından sonra zâviyede Kur'ân-ı kerîm okunuyor ve gece teheccüd namazına kalkılıyordu... (İbn-i Battûta)

2. Tasavvufta bulunan kimselerin, ibâdet için çekildiği tenhâ yer.

Zaviye :::


  1. Köşe
    Örnek: Dipteki zaviyeden içeriye doğru veranda şeklinde bir girinti yapıp salonun cumba köşesine dayanır. H. F. Ozansoy

  2. Küçük tekke.

  3. Anlayış, görüş, bakış açısı
    Örnek: Herkes etrafındakilere hususi bir zaviyeden, sırf kendi görüşüyle bakıyor. H. C. Yalçın

  4. Açı.

  5. (Mimarlık) Küçük tekke. a. bk. dergâh.

zâviye ::: açı , küçük tekke , köşe

zâviye ::: ‬açı

zâviye ::: bucak

zâviye ::: köşe

zâviye ::: küçük tekke

zaviye ::: Köşe, Anlayış, görüş, bakış açısı

zaviye ::: açı, bucak, köşe

ZAVİYE :::

Köşe. * Küçük tekke. * İki çizginin birleşmesi ile hasıl olan köşe, şekil. * Mat: Birbiriyle kesişen iki satıh veya iki çizginin birleştiği yerde meydana gelen açıklık. Açı. Açı ölçü birimi 360 eşit parçaya bölündüğü takdirde "derece", 400 eşit parçaya bölündüğü takdirde "grat" tır.