Çağdaş Sözlük

ruhban ~ رهبان

Yeni Türkçe Lugat - ruhban ~ رهبان maddesi. Sayfa: 361 - Sira: 6

1927 yılı, Yeni Türkçe Lugat,ruhban maddesi. osmanlıcada ruhban ne demek, ruhban anlamı manası, ruhban osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte ruhban hakkında bilgi. Arapça ruhban ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada ruhban anlamı

Yeni Türkçe Lugat, Mehmed Bahaeddin Toven Sözlüğü - 1927 yılı Türkçe sözlük, رهبان ruhban ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

ruhban ~ رهبان güncel sözlüklerde anlamı:

RUHBAN ::: Korkmak, çekinmek, yılmak. * Rahib, Hristiyan din adamı. (Bak: Rehbaniyyet)(Hâsıl-ı kelâm; biz Kur'an şâkirdleri olan Müslümanlar, bürhana tâbi' oluyoruz. Akıl ve fikir ve kalbimizle hakaik-i imaniyeye giriyoruz. Başka dinlerin bazı efradları gibi, ruhbanları taklid için bürhanı bırakmıyoruz. Onun için akıl ve ilim ve fennin hükmettiği istikbalde elbette, bürhan-ı aklîye istinad eden ve bütün hükümlerini akla tesbit ettiren Kur'an hükmedecek. Hutbe-i Şâmiye)

rehebân ::: (a. i. râhib'in o.) : (bkz-ruhban).

ruhban ::: (a. i. râhib'in c.) : evlenmiyen papazlar, (bkz. : râhibân, rehebân).

ruhban ::: Hıristiyan din adamı.

RUHBaN ::: İnsanların îmân edenlere düşmanlık bakımından en şiddetlisi, andolsun ki, yahûdîlerle Allah'a eş koşanları bulacaksın. Onların îmân edenlere sevgisi bakımından daha yakınını da andolsun "Biz nasrânîleriz" diyenleri bulacaksın. Bunun sebebi şudur: Çünkü onların içinde keşişler (ilim ve ibâdetle meşgûl olanlar) ve ruhbanlar vardır. Şüphe yok ki onlar (hakkı îtirâf husûsunda o derece) büyüklenmek istemezler. (Mâide sûresi: 82)

İslâmiyet'te ruhbanlık yoktur. (Hadîs-i şerîf-Menâhic-ül-İbâd)

Papaslar herkese ruhbanlığı emrettiğinden, bunu önlemek için Muhammed sallallahü aleyhi ve sellem Eshâbının (Peygamber efendimizin arkadaşları) bekâr yaşamasını yasak etti. Bir hadîs-i şerîfte; (Nikâh yapmak benim sünnetimdir. Sünnetimi yapmıyan kimse benden değildir" buyurdu. Allahü teâlânın yolunda yalnız ruhbanlıkla yürünebilir düşüncesini gönüllerden çıkardı. (Saîdeddîn Fergânî)

Ruhban :::


  1. Rahipler.

ruhbân ::: hristiyan din adamı , papazlar

rûhban ::: hıristiyan din adamı

ruhbân ::: ‬papazlar

rehebân ::: (a. i. râhib'in o.) (bkz-ruhban).

ruhban ::: (a. i. râhib'in c.) evlenmiyen papazlar, (bkz. : râhibân, rehebân).

RUHBAN :::

Korkmak, çekinmek, yılmak. * Rahib, Hristiyan din adamı. (Bak: Rehbaniyyet)(Hâsıl-ı kelâm; biz Kur'an şâkirdleri olan Müslümanlar, bürhana tâbi' oluyoruz. Akıl ve fikir ve kalbimizle hakaik-i imaniyeye giriyoruz. Başka dinlerin bazı efradları gibi, ruhbanları taklid için bürhanı bırakmıyoruz. Onun için akıl ve ilim ve fennin hükmettiği istikbalde elbette, bürhan-ı aklîye istinad eden ve bütün hükümlerini akla tesbit ettiren Kur'an hükmedecek. Hutbe-i Şâmiye)