Çağdaş Sözlük

tahmis ~ تحمیس

Yeni Türkçe Lugat - tahmis ~ تحمیس maddesi. Sayfa: 210 - Sira: 10

1927 yılı, Yeni Türkçe Lugat,tahmis maddesi. osmanlıcada tahmis ne demek, tahmis anlamı manası, tahmis osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte tahmis hakkında bilgi. Arapça tahmis ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada tahmis anlamı

Yeni Türkçe Lugat, Mehmed Bahaeddin Toven Sözlüğü - 1927 yılı Türkçe sözlük, تحمیس tahmis ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

tahmis ~ تحمیس güncel sözlüklerde anlamı:

TAHMiS ::: (Hums. dan) Bir şeyi beş kat veya beş köşe haline getirmek. * Edb: Bir şiirin her beytine üçer mısra ilâve ederek beşe çıkarmak.

TAHMiS ::: Ateşte kızdırıp kavurmak. * Kahve kavrulan ve satılan yer.

tahmis ::: (a. i. hums'dan. c. : tahmîsât) : 1) bir şeyi beş kat veya beş köşeli yapma. 2) ed. bir şi'rin her beytinin üstüne üçer mısra katarak her beyti beşer mısrâa çıkarma, (bkz. : teştîr). Mutarref tahmis, ed. tahmis edilen gazelin her beytinin birinci ve ikinci mısra'ları arasına üçer mısra ilâve etmek suretiyle vücûda getirilen nazım.

tahmis ::: (a. i.) : 1) ateşte kızdırıp kavurma. 2) kahve kavrulan yer; kahve kavrulup satılan yer.

tahmis ::: (a. i.) : doğulmuş kahve satılan yer. (bkz. : tahmis2).

Tahmis :::


  1. Divan edebiyatında bir gazelin her beytinin başına üç dize katılması durumu, beşleme.

  2. Kahve vb. şeyleri kavurma.

  3. Kavrulmuş ve öğütülmüş kahve satan yer.

tahmis ::: beşleme , beş dizeye çıkarma

tahmis ::: ‬beşleme

tahmis ::: beş dizeye çıkarma

tahmis ::: (a. i. hums'dan. c. : tahmîsât) 1) bir şeyi beş kat veya beş köşeli yapma. 2) ed. bir şi'rin her beytinin üstüne üçer mısra katarak her beyti beşer mısrâa çıkarma, (bkz. : teştîr). Mutarref tahmis, ed. tahmis edilen gazelin her beytinin birinci ve ikinci mısra'ları arasına üçer mısra ilâve etmek suretiyle vücûda getirilen nazım.

tahmis ::: (a. i.) 1) ateşte kızdırıp kavurma. 2) kahve kavrulan yer; kahve kavrulup satılan yer.

tahmis ::: (a. i.) doğulmuş kahve satılan yer. (bkz. : tahmis2).

TAHMİS :::

(Hums. dan) Bir şeyi beş kat veya beş köşe haline getirmek. * Edb: Bir şiirin her beytine üçer mısra ilâve ederek beşe çıkarmak