Çağdaş Sözlük

mutezile ~ معتزله

Yeni Türkçe Lugat - mutezile ~ معتزله maddesi. Sayfa: 696 - Sira: 6

1927 yılı, Yeni Türkçe Lugat,mutezile maddesi. osmanlıcada mutezile ne demek, mutezile anlamı manası, mutezile osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte mutezile hakkında bilgi. Arapça mutezile ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada mutezile anlamı

Yeni Türkçe Lugat, Mehmed Bahaeddin Toven Sözlüğü - 1927 yılı Türkçe sözlük, معتزله mutezile ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

mutezile ~ معتزله güncel sözlüklerde anlamı:

mu'tezile ::: (a. s.) : kaderi inkâr edip "kul, ettiklerinin yaratıcısıdır" diyen ve Allah sıfatlarını kadîm saymakta ehl-i sünnet'den ayrılan ve Vâsıl bin Atâ yolunda olan kimseler ki, "Ka-deriyye" de bunun kollarındandır.

Mutezile ::: akla haddinden fazla önem veren sapık bir mezhep.

Mutezile :::


  1. Kaderi inkâr ederek "kul, ettiklerinin yaratıcısıdır" diyen ve Tanrı'nın sıfatları konusunda sünnet ehlinden ayrılan bir felsefe.

mu'tezile ::: batıl i'tikādi bir mezheb , aklı ön plana alan ve "kul kendi fiillerinin yaratıcısıdır" diyerek , ehl-i sünnetten ayrılan fırka. bunlara kaderiyeciler de denir , önderleri vasıl b. ata'dır , aklına güvenerek ve "kul , fiilinin halikıdır" demekle hak mezheblerden ayrılan bir fırka , bunlar dalalet fırkalarının birincisidir , vasıl ibn-i ata namında birisi buna sebeb olmuştur , bu kişi hasan basri hazretlerinin talebesi iken , günah-ı kebireyi işleyen bir kimsenin ne mü'min ve ne de kafir olmayıp , tövbesiz ahirete giderse ebedi cehennemde kalacağını söyleyerek hocasından ayrılmıştır , itizal etmiştir , mu'tezile taifesi: "insanlar kendi ef'al-i ihtiyariyelerini halkederler" diyerek , bu fiillerde kaza ve kaderin tesirini inkar ederler , kendilerine kaderiyeciler de denmektedir

mutezile ::: bir mezhep

mûtezile ::: akla haddinden fazla önem veren sapık bir mezhep

mu'tezile ::: (a. s.) kaderi inkâr edip