Çağdaş Sözlük

asalet ~ أصالت

Yeni Türkçe Lugat - asalet ~ أصالت maddesi. Sayfa: 48 - Sira: 11

1927 yılı, Yeni Türkçe Lugat,asalet maddesi. osmanlıcada asalet ne demek, asalet anlamı manası, asalet osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte asalet hakkında bilgi. Arapça asalet ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada asalet anlamı

Yeni Türkçe Lugat, Mehmed Bahaeddin Toven Sözlüğü - 1927 yılı Türkçe sözlük, أصالت asalet ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

asalet ~ أصالت güncel sözlüklerde anlamı:

ASALET ::: Temiz soyluluk. Soy sop temizliği. Köklülük. * Rüsuh. * Metanet. Necabet. Zâdegânlık. * Kendi işi için bizzat ve kendisi nâmına hareket. * Edb: Yazıda veya sözde bayağı tâbirlerin bulunmaması.

asâlet ::: (a. i. asl'dan.) : 1) soysop temizliği. 2) kendi nâmına hareket. 3) ed. yazıda veya sözde bayağı tâbirlerin bulunmaması, (bkz. : edeb-i kelâm).

asâlet ::: asillik, soyluluk.

ASaLET ::: Kibrin, yâni kendini büyük, üstün görmenin bir alâmeti de asâletle övünmektir. Babaları, dedeleri ile övünmek, câhilliktir. (MuhammedHâdimî)

2. Güzel huy.

Mü'minin kerem ve iyiliği, dîni; şeref ve asâleti, güzel huyu; mürüvvet ve insanlığı ise aklıdır. (Hadîs-i şerîf-İbn-i Hibbân)

Tedbîr gibi akıl, güzel huy gibi asâlet olamaz. (Hadîs-i şerîf-İbn-i Mâce)

Asalet ::: Edebi eserlerde terbiye dışı, çirkin, bayağı, müstehcen ve galiz sayılan sözcüklerden kaçınmak. Edeb-i kelam ya da mümtaziyet de denir. Tersi eserlere hasaset adı verilir.

asâlet ::: soyluluk

asalet ::: asillik

asalet ::: ‬asillik

asâlet ::: (a. i. asl'dan.) 1) soysop temizliği. 2) kendi nâmına hareket. 3) ed. yazıda veya sözde bayağı tâbirlerin bulunmaması, (bkz. : edeb-i kelâm).

asalet ::: alicenaplık, neciplik

ASALET :::

Temiz soyluluk. Soy sop temizliği. Köklülük. * Rüsuh. * Metanet. Necabet. Zâdegânlık. * Kendi işi için bizzat ve kendisi nâmına hareket. * Edb: Yazıda veya sözde bayağı tâbirlerin bulunmaması